Η νικοτίνη έχει εντομοκτόνες ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Έχω ακούσει στο ραδιόφωνο, ότι ορισμένοι φτιάχνουν οικολογικό εντομοκτόνο βάζοντας σε δοχεία με νερό φύλλα καπνού. Η νικοτίνη που περιέχουν εκχυλίζεται και μετά χρησιμοποιούν το υγρό για καταπολέμηση εντόμων με μαλακό περίβλημα, όπως αφίδες, νύμφες κοκκοειδών κτλ.
Στη προκειμένη περίπτωση, δε νομίζω ότι ο φίλος αναφέρεται σε στάχτη από τσιγάρα, αλλά σε στάχτη από τζάκι. Αν κάνω λάθος με διορθώνεις dsk.
Η στάχτη από ξύλα χρησιμοποιείται σε μερικές περιπτώσεις σα λίπασμα, κυρίως στα χωριά. Περιέχει κυρίως κάλιο, λιγότερο φωσφόρο και ιχνοστοιχεία. Άζωτο δε περιέχει καθόλου, γιατί με τη καύση φεύγει με τη μορφή οξειδίων του αζώτου στον αέρα. Έxω διαβάσει ότι έχει αλκαλικό PH και για το λόγο αυτό δε πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα με δεδομένο ότι τα περισσότερα εδάφη στην Ελλάδα έχουν PH πάνω από 7,5.
Επίσης παίζει ρόλο να προέρχεται από καθαρά ξύλα δένδρων και όχι από ξύλα οικοδομής που μπορεί να είναι εμποτισμένα με χημικά ή βαμμένα, γιατί θα περιέχει τοξικές ουσίες για τα φυτά. Επίσης νομίζω ότι αν η στάχτη προέρχεται από τη καύση φύλλων, θα είναι πιο πλούσια σε στοιχεία.
Τα βότσαλα που λες χρησιμοποιούνται πολύ για διακόσμηση. Τα μεγάλα πωλούνται με το κομμάτι και γενικά η τιμή είναι ''τσιμπημένη''.