Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Όνομα χρήστη: Κωδικός:

Αποστολέας Θέμα: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν  (Αναγνώστηκε 32714 φορές)

elenol

 • μπλε σκούπα
 • Γενικός συντονιστής
 • Άλσος
 • *****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 888
 • White Dwarf: Dead Star Shining

ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν


Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας ή φυσική φαρμακευτική ουσία; Η ινδική κάνναβη στήνει ύπουλες παγίδες για νεαρούς χρήστες, υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιμένουν ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί φαρμακευτικά η δράση της

Α. ΓΑΛΔΑΔΑΣ
Η κάνναβη στο ερευνητικό μικροσκόπιο αποκαλύπτει άγνωστους μηχανισμούς του εγκεφάλου μας
 
Είναι το φυτό της επικαιρότητας και το πρόβλημα ολόκληρου του περασμένου αιώνα. Αν και από ανασκαφές στην Ταϊβάν γνωρίζουμε ότι είχε αρχίσει να καλλιεργείται 3.000 χρόνια προ Χριστού και αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο, ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουμε σχετικά με το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται. Από πολλούς έχει δαιμονοποιηθεί κυριολεκτικά, ενώ είναι γνωστό ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και επιπλέον μας βοήθησε να καταλάβουμε βασικές λειτουργίες του σώματός μας!

Υποψήφιο φάρμακο

Για το γλαύκωμα στα μάτια, για την επιληψία, για να μαλακώσουν οι κάθε είδους πόνοι, κόντρα στις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και για να νιώσουν καλύτερα οι ασθενείς από AIDS, ως και για τη νευρική ανορεξία, έχει προταθεί η ινδική κάνναβη. Για να χρησιμοποιείται σαν κανονικό γιατρικό δηλαδή και να πάψει να θεωρείται μια ουσία υπό διωγμόν. Σύμφωνα με έναν μύθο ο πρίγκιπας Σιντάρτα που αργότερα έγινε Βούδας, δηλαδή ένας «φωτισμένος», ώσπου να φτάσει στην κατάσταση αυτή επί έξι χρόνια κρατήθηκε στη ζωή τρώγοντας μόνο σπόρους κάνναβης, ενώ ο Ηρόδοτος περιγράφει τις νεκρικές τελετές των Σκυθών όπου οι ίδιοι αυτοί σπόροι έπαιζαν βασικό ρόλο. Εκτός από την κατασκευή σχοινιών από τις ίνες του φυτού, και οι κινέζοι γιατροί αλλά και οι Ευρωπαίοι, όπως ο ρωμαίος γιατρός Γαληνός, είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στα 1810 ένας γάλλος φαρμακοποιός που είχε ακολουθήσει τον Ναπολέοντα στις εκστρατείες του, επιστρέφοντας στην πατρίδα του έκανε ανακοίνωση στους συναδέλφους του σχετικά με την πολλαπλή χρήση των σπόρων, των φύλλων και των κορυφών του φυτού που είδε να κάνουν στην Αίγυπτο. Από το 1848 ένας άγγλος γιατρός, ο Κρίστινσον, είχε τονίσει σε σύγγραμμά του για το φυτό, που μπορεί να φθάσει και τα 2,5 μέτρα σε ύψος και φύεται παντού στον κόσμο εκτός από την Αυστραλία: «Η κάνναβη είναι ένα φάρμακο που αξίζει πολύ βαθύτερη έρευνα».

Το παζλ των υποδοχέων

Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας αιώνας για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε το γιατί δρα όπως δρα η κάνναβη στον οργανισμό μας. Από τις αναρίθμητες ουσίες που είναι ανακατεμένες σε μια ρουφηξιά τσιγάρου ή σε μια μπουκιά ενός παρασκευάσματος από κάνναβη εντοπίστηκε τελικά ως βασικός υπεύθυνος για τις επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό η Δ-9-Τετραϋδροκαναβινόλη, πιο γνωστή ως THC. Κατεβαίνοντας λοιπόν σε επίπεδο μορίων έχουμε να παρατηρήσουμε κάτι σημαντικό. Οι αντίστοιχες ψυχοτρόπες ουσίες, όπως η κοκαΐνη από τα φύλλα της κόκας και η μορφίνη από το όπιο, δηλαδή τον χυμό των καρπών της παπαρούνας, ανήκουν στην κατηγορία των αλκαλοειδών. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζουν ένα ελαφρά μεγαλύτερο θετικό φορτίο και φτιάχνουν άλατα, που όπως είναι γνωστό διαλύονται εύκολα σε υγρά όπως είναι το αίμα ή αυτά που περιβάλλουν άλλα ζωτικά μας όργανα. Με την τετραϋδροκαναβινόλη όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Πρόκειται για ένωση λιπόφιλη, όπως λέμε, που δεν διαλύεται εύκολα σε υγρό, αλλά αντίθετα σε λιπώδες περιβάλλον, όπως είναι αυτό στις μεμβράνες των κυττάρων - και πρέπει να προσέξουμε μια τέτοια σημαντική διαφορά.

Ας πάρουμε πρώτα τη μορφίνη. Μπαίνοντας στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνοντας στον εγκέφαλο εισχωρεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Εκεί όμως αντιδρά μόνο με έναν περιορισμένο αριθμό νευρικών κυττάρων. Ποια είναι αυτά; Μόνο όσα στην εξωτερική επιφάνειά τους διαθέτουν μόρια πρωτεϊνών. «Αναγνωρίζοντας» λοιπόν το σχήμα τους, γίνεται ένα ταίριασμα όπως αυτό του κλειδιού με την κλειδαριά. Αυτή η προσωρινή σύνδεση με τις πρωτεΐνες που ονομάζονται οπιοειδείς υποδοχείς, δίνει το σύνθημα να ξεκινήσει μια σειρά αντιδράσεων στο εσωτερικό του κυττάρου, που αλλάζει τις ηλεκτρικές ιδιότητές του προσφέροντας τη δυνατότητα να δράσει η ναρκωτική ουσία. Για τη βασική ουσία της κάνναβης όμως δεν είχαν βρει κάποιον ανάλογο μηχανισμό.

Αλλά και επειδή όταν άλλαζαν κάπως τη σύσταση του μορίου της THC δεν παρατηρούσαν πλέον ψυχοτρόπο δράση, δεν επηρέαζε δηλαδή ούτε τον εγκεφαλικό φλοιό (που ρυθμίζει την ευφορία) ούτε τον ιππόκαμπο (υπεύθυνο για την εξασθένηση της σύντομης μνήμης), το ραβδωτό (που του οφείλουμε μεταξύ άλλων την αίσθηση του χρόνου) και την παρεγκεφαλίδα (υπεύθυνη για τον συντονισμό των κινήσεών μας), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε κάποιος υποδοχέας. Δηλαδή μια ουσία που θα ταίριαζε μαζί της όπως το κλειδί στην κλειδαριά, αλλά δεν την εύρισκαν...

Η συνέχεια θυμίζει κάπως καλογραμμένο μυθιστόρημα. Διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν οι υποδοχείς που ανήκουν σε μια οικογένεια g-πρωτεϊνών που ονομάζονταν ταχυκινίνες. Απομονώθηκε ένας από αυτούς και η επίμονη ερευνήτρια Λίζα Ματσούντα άρχισε να ψάχνει ποιος ήταν ο χημικός υπεύθυνος για την ενεργοποίησή του. Εψαξε πολύ χωρίς αποτέλεσμα και κάποια στιγμή, περνώντας έξω από ένα γραφείο άλλου ερευνητή, είδε μια μεγάλη φωτογραφία-χάρτη όπου ήταν σημειωμένη η χωροταξική κατανομή των υποδοχέων της τετραϋδροκαναβινόλης στον εγκέφαλο ποντικού. Και αυτή η κατανομή έμοιαζε, σαν να ήταν δίδυμες, με την κατανομή των υποδοχέων που αγνοούσε ποια ουσία τους ενεργοποιούσε. Αλλά το να υποθέσεις ότι υπάρχουν υποδοχείς στον οργανισμό για μια ουσία από ένα συγκεκριμένο φυτό και μάλιστα με τις ιδιότητες της κάνναβης που εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη μπορεί να μην τη δοκιμάσουν ποτέ στη ζωή τους, ήταν κάτι παράλογο.

Συγγνώμη, λάθος!

Ποιον δρόμο λοιπόν θα έπρεπε να πάρουν οι συλλογισμοί των ερευνητών; Ενας από όλους τους υποδοχείς, που ήταν τελικά και ο σωστός, δεν ήταν εξ αρχής και ο πιο αναμενόμενος. Ο υποδοχέας αυτός λοιπόν αναγνώριζε το μόριο της τετραϋδροκαναβινόλης επειδή απλώς έκανε λάθος(!!!) και το περνούσε για κάποιο άλλο. Και μάλιστα ένα άλλο που παράγεται και εκκρίνεται από τον ίδιο τον οργανισμό και προκαλεί τις ίδιες αντιδράσεις με όσες προκαλεί και η κάνναβη! Το επόμενο σωστό βήμα έγινε με την υπόθεση ότι έπρεπε να είναι όχι απαραίτητα ένα μόριο ίδιο με αυτό της τετραϋδροκαναβινόλης αλλά με κάποιες βασικές ιδιότητες ίδιες, όπως το ότι δεν διαλύεται στο νερό αλλά στο λίπος. Ετσι τελικά βρέθηκε το πρώτο ευφορικό «ναρκωτικό» παραγωγής του ίδιου του οργανισμού μας. Οι επιστήμονες μιλούν για ένα «ενδογενές κανναβομιμητικό μόριο» που το ονόμασαν συμβολικά ανανδαμίδη, από τη σανσκριτική λέξη «ananda» που σημαίνει, όχι τυχαία, ευτυχία.

Υστερα από τρία χρόνια, το 1995 δηλαδή, ανακαλύφθηκε μια ακόμη παραγόμενη από τον οργανισμό ουσία, η 2-AG, που μοιάζει με το βασικό συστατικό της κάνναβης και δρα από άλλον υποδοχέα ακροβολισμένο όχι στον εγκέφαλο. Εννοείται ότι το να πιστεύουμε πως αφού και ο οργανισμός παράγει μια αντίστοιχη ουσία μπορούμε να καπνίζουμε όσο θέλουμε είναι αφελέστατο και επιβεβαιώνεται όσο περισσότερο εξιχνιάζονται οι μηχανισμοί λειτουργίας του εγκεφάλου. Από την άλλη καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά πράγματα συνδέονται με το φυτό που κάπως απαξιωτικά αποκαλούμε «χασισόδεντρο» και με αρκετή ικανοποίηση παρακολουθούσαμε πριν από λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό δέκτη να ξεριζώνεται από τους αστυνομικούς.

Κάνναβη και ψυχώσεις


Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχει ένα «σύστημα ανταμοιβής» για κάποιες λειτουργίες που είναι απαραίτητο να γίνονται για να επιβιώνουμε. Για το φαγητό ή για τη σεξουαλική πράξη ένα αρκετά μεγάλο κύκλωμα νευρικών κυττάρων φροντίζει να γεμίσουμε ευφορία και μας δίνει σήμα να επαναλάβουμε μια τέτοια πράξη μόλις μπορέσουμε για να ξανανιώσουμε μια τέτοια ευχαρίστηση. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που κατά κάποιον τρόπο ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καπνός, η κάνναβη, αλλά και οι άλλες ναρκωτικές ουσίες, π.χ. η κοκαϊνη και το όπιο, τον καταλαμβάνουν και μας κάνουν να θέλουμε να ξανανιώσουμε «ωραία». Ειδικά για την κάνναβη επικρατούσε ένα είδος ασυλίας γιατί πολλοί θεωρούσαν ότι πρόκειται για ένα αθώο χόρτο σε σύγκριση με άλλες ουσίες, όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη ή το LSD, που προκύπτουν ύστερα από χημικές διεργασίες.

Οπως όμως ανέφερε σε μια μεγάλη συνέντευξή του στο BBC ο άγγλος ψυχίατρος δόκτωρ Ρόμπιν Μάρεϊ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής στη Μεγάλη Βρετανία: «Στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90 αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι έρχονταν όλο και περισσότεροι ασθενείς με ψυχώσεις και παραισθήσεις, που αρκετοί τύχαινε να είναι και χρήστες κάνναβης. Τελικά καταλάβαμε ότι υπήρχε σχέση. Παρακολουθήσαμε 100 άτομα επί τέσσερα χρόνια και βρήκαμε ότι όσοι έπαιρναν κάνναβη είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχώσεις, να ακούν παράξενες φωνές και τέτοια. Επειδή η ψύχωση οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, αρχίσαμε να συσχετίζουμε τα δύο. Ξέρετε, η ντοπαμίνη είναι η ουσία που εμφανίζεται μόλις κάτι ξαφνικά αποσπάσει την προσοχή σου. Τα μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων κυκλοφορούν χάρη στην ντοπαμίνη. Στις ψυχωτικές καταστάσεις οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τα πάντα αποσπούν την προσοχή και αυτό σχετίζεται πλέον από τους ψυχιάτρους με την ντοπαμίνη».

Ο ρόλος των γονιδίων

Στη συνέχεια οι γιατροί της βρετανικής αυτής ομάδας σκέφτηκαν ότι αφού δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι ψυχώσεις, θα έπρεπε να εξετάσουν τον γενετικό παράγοντα σε σχέση με τη ντοπαμίνη. Ηξεραν πως υπάρχει ένα γονίδιο με τη σήμανση COMT που προκαλεί τον μεταβολισμό της ντοπαμίνης στο πρόσθιο μέρος του εγκεφάλου. Στις διάφορες μορφές του που απαντούν στους ανθρώπους παρατηρήθηκε το εξής καταπληκτικό: ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο, άλλοι άνθρωποι παρουσίαζαν κατά δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχωτική συμπεριφορά αρχίζοντας να καπνίζουν κάνναβη, άλλοι κατά δέκα(!) φορές και άλλοι καθόλου.

Ετσι εξηγήθηκε και το γιατί άλλοι μπορούν να είναι επί χρόνια χρήστες και να μην παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα. Δημιουργώντας μάλιστα και μια πιο γενική, λανθασμένη εντύπωση ότι για όλους το κάπνισμα αυτής της ουσίας είναι εντελώς ακίνδυνο. Το κακό όμως δεν σταματά εδώ. Βρέθηκε ότι για τη σχιζοφρένεια, που μοιάζει λίγο με την καρδιοπάθεια ως προς το ότι σε μερικούς υπάρχει προδιάθεση (εξαιτίας δυσκολιών όταν γεννιούνταν, όπου πιθανόν να προέκυψε έλλειψη οξυγόνου ή και στη συνέχεια λόγω κακών κοινωνικών συνθηκών), είναι πολύ πιθανότερο να βγει στην επιφάνεια ύστερα από χρήση κάνναβης.

Η αλήθεια είναι ότι και οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί ως προς την έκταση του φαινομένου: δεν πιστεύουν ότι η χρήση της κάνναβης είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 8% των περιπτώσεων σχιζοφρένειας, αλλά κάτι πολύ ανησυχητικό είναι το ότι, για παράδειγμα στο Λονδίνο, από το 1960, μέσα σε σαράντα χρόνια, διαπιστώνουν διπλασιασμό των περιπτώσεων. Επιπλέον έχουν παρατηρήσει ότι άνθρωποι που νοσηλεύονταν στην ερευνητική μονάδα για ψυχώσεις, όταν πηγαίνοντας καλύτερα τους προέτρεπαν να πάρουν άδεια και να βγουν ένα βράδυ για να δουν κάποιους γνωστούς τους, επιστρέφοντας παρουσίαζαν και πάλι ψυχωτική συμπεριφορά. Τότε, ρωτώντας τους «μήπως κάνατε έστω και ένα τσιγάρο με κάνναβη;», εκείνοι έκπληκτοι απαντούσαν: «πώς το καταλάβατε;», γιατί δεν φαντάζονταν ότι ακόμη και ένα τσιγάρο, κυρίως όταν είναι ανακατεμένο με συνηθισμένο καπνό, προκαλεί μεγάλη έκκριση ντοπαμίνης, που τους αποσταθεροποιούσε ξανά.

Παγίδα για τους νέους

Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι όσο πιο νέος αρχίζει κάποιος τη χρήση κάνναβης:

* Τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσει στη χρήση: οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρχίζοντας στα 15 ήταν τρεις φορές πιο πιθανό στα 26 να έχει παρουσιάσει σχιζοφρένεια, ενώ αν άρχιζε στα 18 ήταν μιάμιση φορά πιο πιθανό.

* Επειδή ο εγκέφαλος ακόμη και στη διάρκεια της εφηβείας δεν έχει πάψει να διαμορφώνεται, οι ψυχίατροι που έκαναν την έρευνα φοβούνται, και το ψάχνουν ακόμη, ότι οι υποδοχείς προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που θέτει μια αρκετά μακροχρόνια, είναι η αλήθεια, χρήση κάνναβης, οπότε αυτές μετά είναι δύσκολο να αλλάξουν.
Θεραπευτικές ιδιότητες


Δεν είναι λίγα τα εργαστήρια ανά τον κόσμο που προσπαθούν να απομονώσουν τη θεραπευτική δράση της κάνναβης διαχωρίζοντάς την από την ψυχοτρόπο.


Η κάνναβη, πέρα από την ποικιλία που είναι η πιο κατάλληλη για να δίνει φυτικές ίνες για γερά ρούχα και κάποιοι ηλίθιοι ήθελαν να φυλακίσουν όποιον τα πουλούσε, έχει και άλλη, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Από την άλλη πλευρά, το ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια διάφοροι λαοί τη χρησιμοποίησαν για θεραπεία δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμιά επεξεργασία και μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε τη μια στιγμή και την άλλη να μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και να πηγαίνουμε στη δουλειά μας. Η κάνναβη είναι μια ψυχοτρόπος ουσία, επιδρά δηλαδή και στο σώμα αλλά και στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Σήμερα υπάρχει ένα κίνημα υπέρ της λεγόμενης «ιατρικής χρήσης» της κάνναβης, δηλαδή να χορηγείται για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς που την έχουν άμεση ανάγκη, όπως είναι όσοι υποφέρουν από εμετούς και ναυτία, δηλαδή τις ισχυρές παρενέργειες της χημειοθεραπείας, από βασανιστικούς και επίμονους πόνους, από γλαύκωμα, ακόμη και νευρική ανορεξία. Μάλιστα ένας άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχε ξεκινήσει ολόκληρη εκστρατεία υπέρ της υπόθεσης αυτής, ο Τομ Γκόρμαν, δολοφονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σε πολλά εργαστήρια σε όλον τον κόσμο γίνονται εντατικές έρευνες για να παραχθούν φάρμακα με βάση τα συστατικά της κάνναβης, που όμως δεν θα έχουν ψυχοτρόπες επιδράσεις, θα μένουν δηλαδή μακριά από την περιοχή του εγκεφάλου και θα δρουν μόνο στον περιφερειακό υποδοχέα στον οποίο δείχνουν προτίμηση τα μη ψυχότροπα ανάλογα (δηλαδή τα τροποποιημένα από τους ερευνητές κανναβινομιμητικά μόρια) παρουσιάζοντας υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση. Το πρώτο τέτοιο παρασκεύασμα ενάντια στον πόνο και στο στρες ανακοινώθηκε την 1η Ιουλίου του 2005 στο περιοδικό «Nature» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ενώ άλλα για την επιληψία και την κατά πλάκας σκλήρυνση ακολουθούν.


Τα «ναι» και τα «όχι»


Πόσοι από τους καπνιστές χασίς γνωρίζουν ότι η κάνναβη συνδέεται με την ανάπτυξη σχιζοφρένειας;

Οι συνήγοροι της διάδοσης του φυτού και της ελεύθερης χρήσης των προϊόντων από αυτό ισχυρίζονται ότι:

* Οι σπόροι του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μεγάλη θρεπτική αξία αλλά καθόλου ψυχοτρόπες ουσίες και δεν «φτιάχνεσαι» με αυτούς. Θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τη σόγια αν το επέτρεπαν οι Αμερικανοί.

* Είναι ανθεκτικό φυτό και απαιτεί λίγο νερό, ενώ δίνει πολύ γερά νήματα για ρούχα ή για σχοινιά.

* Περιέχει περισσότερες από 60 ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς σκοπούς.

* Το αλκοόλ είναι πολύ πιο επιλήψιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό - και σε σχέση με τη συμπεριφορά των οδηγών και την πρόκληση ατυχημάτων - αλλά μόνο αυτό διακινείται ελεύθερα. Το αλκοόλ δημιουργεί τοξίνες στον εγκέφαλο, ενώ η κάνναβη όχι.

* Ανήκει στις ουσίες που δεν προκαλούν εξάρτηση και είναι μη τοξικές (άρα και όποιοι κάνουν χρήση δεν θα έπρεπε να αποκαλούνται τοξικομανείς).

* Μια έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 1995 και δεν γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα παρουσιάζει την κάνναβη να συνεπάγεται λιγότερους κινδύνους σε σχέση με το αλκοόλ, τον καπνό και τις οπιούχες ουσίες.

Οσοι δεν συμφωνούν με την ελεύθερη χρήση αναφέρουν ότι:

* Δημιουργεί παραισθήσεις και σε περίπτωση ελεύθερης χρήσης θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι οδηγοί, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ατυχήματα.

* Η παρατεταμένη χρήση προκαλεί ανώμαλη διαίρεση των κυττάρων με αποτέλεσμα σοβαρές κληρονομικές ατέλειες. Ο Ακίρο Μορισίμα, ειδικός στην επίδραση των ψυχοτρόπων ουσιών στη δομή του κυττάρου, θεωρεί ότι η κάνναβη κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο DNA ακόμη και από την ηρωίνη.

* Ενα τσιγάρο με κάνναβη περιέχει δέκα φορές περισσότερη πίσσα απ' ό,τι ένα συνηθισμένο τσιγάρο. Επιπλέον είναι βέβαιο πως οποιαδήποτε ουσία καπνίζεται προκαλεί ζημιά στους πνεύμονες.

* Υπάρχει η άποψη ότι προκαλεί ελάττωση στην παραγωγή σπέρματος και η βεβαιότητα ότι επιφέρει ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες.

* Τα έμβρυα των μητέρων που κάπνιζαν κάνναβη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν πιο συχνά μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης, αντικοινωνική συμπεριφορά.

* Προκαλεί δυσκολίες στη συγκέντρωση της προσοχής και δυσλειτουργία της μνήμης.

* Επειδή πρόκειται για απαγορευμένη ουσία η προμήθειά της φέρνει τον χρήστη σε επαφή με παράνομα κυκλώματα και αυτό έχει και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Δεδομένα για την τετραϋδροκαναβινόλη υπάρχουν στην ιντερνετική τοποθεσία:

www.erowid.org/plants/cannabis/thc-da


Το ΒΗΜΑ, 18/11/2007 , Σελ.: H04
Κωδικός άρθρου: B15219H041
ID: 290714
Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ 1996-2007 Lambrakis Press
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15219&m=H04&aa=1

Chm

 • Διαχειριστής
 • Ζούγκλα
 • *****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 1.612
 • Έτος: 2007
 • Τμήμα: ΕΦΠ
 • φεύγω φεύγω φεύγω ΦΕΥΓΩ
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 20, 2007, 00:43:01 πμ »

Φιου,καλα που μου το πες να την κόψω τώρα που ναι νωρις...
Αλλα είπαμε κάνει και για φάρμακο,εεε???? :angel: :angel:
Καταγράφηκε
Μην παίρνετε πτυχίο, δεν έχει πλάκα

vasoulamiaou

 • Απόφοιτος
 • Πόα
 • *
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 263
 • μιαου,μιαου,μιαουυυυ
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 20, 2007, 00:51:23 πμ »

ενα εχω να πω, αποποινικοποιηση τωρα...
ως γνωστον οι ελληνες θελουν το απαγορευμενο...
αλλα τα συμφεροντα ειναι τοσο μεγαλα που δεν προκειται να γινει ποτε κατι τετοιο,
γιατι θα πεσει πολυ η τιμη... και ετσι πως θα πλουτισουν οι μεγαλοι???
α ρε ξυλο που θελουν... :club
Καταγράφηκε
Το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι
χορεύει τσιφτετέλι στο χορό των μπιζελιών
και τα κολοκυθάκια χτυπάνε παλαμάκια
πάνω στην πρασινάδα και πάνω στο γκαζόν

elenol

 • μπλε σκούπα
 • Γενικός συντονιστής
 • Άλσος
 • *****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 888
 • White Dwarf: Dead Star Shining
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 20, 2007, 00:53:44 πμ »

Βέβαια κάνει και για φάρμακο έτσι τουλάχιστον λένε οι επιστήμονες...!

Παρακάτω κάποια "γεωπονικά" χαρακτηριστικά για το είδος sativa
(δείτε παρακαλώ αν είναι σωστά)
 

Cannabis sativaScientific classification

Kingdom:       Plantae
Division:     Magnoliophyta
Class:       Magnoliopsida
Order:      Urticales
Family:     Cannabaceae
Genus:          Cannabis
Species:        C. sativa

Binomial name


Cannabis sativa
Linnaeus

Subspecies

C. sativa L. subsp. sativa
C. sativa L. subsp. indica

πηγή : wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_sativa


elenol

 • μπλε σκούπα
 • Γενικός συντονιστής
 • Άλσος
 • *****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 888
 • White Dwarf: Dead Star Shining
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 21, 2007, 21:54:40 μμ »

Η κάνναβη είναι πιο τοξική από τον καπνό

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι καπνίζουν κάνναβη είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερες τοξικές χημικές ουσίες από εκείνους που καπνίζουν «συμβατικά» τσιγάρα καπνού. Οπως διαπιστώνεται, οι καπνιστές κάνναβης έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν βλάβες στους πνεύμονες σε σχέση με τους καπνιστές τσιγάρων καπνού. Τα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές έδειξαν ότι η εισπνεόμενη κάνναβη περιέχει 20 φορές περισσότερη αμμωνία από τον καπνό των τσιγάρων, πέντε φορές περισσότερο κυανίδιο του υδρογόνου και πέντε φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου, ουσίες που επηρεάζουν τόσο το κυκλοφορικό σύστημα όσο και το ανοσοποιητικό.

Copyright © Το Βήμα- Ημερομηνία δημοσίευσης 21/12/2007

Florencia

 • The Ultimate Spammer
 • Απόφοιτος
 • Αμαζόνιος
 • *
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 2.569
 • Έτος: 2000
 • Τμήμα: Φ.Π.
 • Μη μου κολλάτε εμένα γιατί δέρνω άμα λάχει.
  • ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 22, 2007, 01:32:48 πμ »

Αυτό που παρατήρησα εγώ είναι ότι έχει περιπλοκάδα!
Κοιτάξτε προς το κάτω μέρος στη φωτογραφίαλινκ  -------->
Καταγράφηκε
Μία από εδώ            μία από εκεί.

Θεόφιλε πάμε ouagadougou!!!!!

elenol

 • μπλε σκούπα
 • Γενικός συντονιστής
 • Άλσος
 • *****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 888
 • White Dwarf: Dead Star Shining
Εκατοντάδες γονίδια εμπλέκονται στην προδιάθεση για εθισμό
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 09, 2008, 00:24:15 πμ »


Εκατοντάδες γονίδια εμπλέκονται στην προδιάθεση για εθισμό


Ουάσινγκτον

Περίπου 400 γονίδια που φαίνεται να καθορίζουν πόσο προδιατεθειμένος είναι κανείς για εθισμό σε ουσίες προσδιορίστηκαν με τη βοήθεια λογισμικού που αναλύει γενετικές αλληλουχίες. Η ανακάλυψη ίσως δώσει ώθηση στις προσπάθειες για νέες θεραπείες.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση εθισμού σε ουσίες καθορίζεται κατά 60% από γενετικούς παράγοντες.

Στην τελευταία μελέτη, οι Κινέζοι ερευνητές εστιάστηκαν σε τέσσερις εθιστικές ουσίες -κοκαΐνη, οπιοειδή, αλκοόλ και νικοτίνη- και χαρτογράφησαν τα μεταβολικά μονοπάτια που σχετίζονται με τη δράση των ουσιών αυτών.

Τα γονίδια που καθορίζουν αυτές τις μεταβολικές λειτουργίες επιτρέπουν στα ναρκωτικά να ενεργοποιούν μηχανισμούς επιβράβευσης στον εγκέφαλο. «Αυτά τα κοινά μονοπάτια ίσως αποτελούν τη βάση για κοινούς μηχανισμούς επιβράβευσης και απόκρισης και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους για αποτελεσματικές θεραπείες που καλύπτουν μεγάλο εύρος διαταραχών εθισμού» γράφουν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Computation Biology.

Προκειμένου να προσδιορίσουν τα πλέον «ύποπτα» γονίδια, οι επιστήμονες εξέτασαν 1.000 δημοσιεύσεις από την επιστημονική βιβλιογραφία των τελευταίων 30 χρόνια και συγκέντρωσαν στοιχεία για 1.500 γονίδια που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τους εθισμούς.

Ορισμένα από τα γονίδια αυτά εμφανίζονταν πιο συχνά στη βιβλιογραφία και το λογισμικό που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές περιόρισε τη λίστα των υπόπτων στα 396 γονίδια.

Newsroom ΔΟΛ

in.gr

elenol

 • μπλε σκούπα
 • Γενικός συντονιστής
 • Άλσος
 • *****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 888
 • White Dwarf: Dead Star Shining
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 04, 2008, 00:05:59 πμ »

H βαριά χρήση κάνναβης «συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου»

Associated PressΙνδική κάνναβη: όχι και τόσο αθώα

Μελβούρνη
   
Η μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης συρρικνώνει δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις συναισθηματικές αντιδράσεις, διαπιστώνουν Αυστραλοί ερευνητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Archives of General Psychiatry του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, συνέκρινε 16 άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ κάνναβη με 15 άνδρες που κάπνιζαν τουλάχιστον 5 τσιγάρα κάνναβης την ημέρα για μέσο διάστημα 20 ετών.

Οι τομογραφίες έδειξαν 12% συρρίκνωση στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, και 7% συρρίκνωση της αμυγδαλής, μιας περιοχής που παίζουν κεντρικό ρόλο στο φόβο, την επιθετικότητα και γενικότερα την επεξεργασία των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Σε ένα τεστ μνήμης που απαιτούσε την ανάκληση μιας λίστας 15 λέξεων, οι χρήστες έφεραν μειωμένες επιδόσεις. Επιπλέον, οι μισοί από αυτούς παρουσίαζαν κάποια μορφή παρανοϊκών σκέψεων και κοινωνικής απόσυρσης, όχι όμως σε βαθμό που να επιδέχεται επισήμως διάγνωση κάποιας διαταραχής.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Orygen και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης επισημαίνουν ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στη χρήση κάνναβης και τη μείωση του όγκου σε αυτές τις βασικές δομές του εγκεφάλου -ίσως κάποιος άλλος παράγοντας συνδέει έμμεσα τη χρήση του ναρκωτικού και τις ανατομικές διαφορές που εντοπίστηκαν.

Οι επιστήμονες πάντως υποψιάζονται ότι η αιτία είναι η κάνναβη. «Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η κάνναβη έχει ελάχιστες ή καθόλου επιδράσεις στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά» σχολίασε στο Reuters ο Μούρατ Γιούσελ, επικεφαλής της μελέτης.

Μια αμερικανική οργάνωση που υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης αντέδρασε στα ευρήματα της μελέτης με το σκεπτικό ότι οι εθελοντές κατανάλωναν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.

«Τα άτομα αυτά ουσιαστικά ήταν μαστουρωμένα όλη την ημέρα επί 20 χρόνια» είπε ο Μπρους Μίρκεν, εκπρόσωπος του Marijuana Policy Project. «Αυτή η μελέτη δεν λέει τίποτα για τους περιστασιακούς ή μέτριους χρήστες » δήλωσε, και πρόσθεσε ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα προκαλούν πολύ σοβαρότερες βλάβες.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να μελετήσουν και άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση.

in.gr

Florencia

 • The Ultimate Spammer
 • Απόφοιτος
 • Αμαζόνιος
 • *
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 2.569
 • Έτος: 2000
 • Τμήμα: Φ.Π.
 • Μη μου κολλάτε εμένα γιατί δέρνω άμα λάχει.
  • ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 08, 2009, 00:55:13 πμ »Κάνναβη: ιστορική αναδρομή και χρησιμότητα

Λίγα λόγια για το φυτό...

Το γένος της κάνναβης ανήκει στην οικογένεια των καναβοειδών (Canabaceae) και περιλαμβάνει τρία είδη:

1) την ήμερη κάνναβη (Cannabis sativa)
2) την ινδική κάνναβη (Cannabis indica)
3) και το είδος Cannabis ruderalis

Η κάνναβη είναι φυτό αυτοφυές και καλλιεργούμενο, ποώδες, ετήσιο, δίοικο (αρσενικό και θηλυκό), κλωστικό και ελαιοφόρο. Αναπτύσσεται σε υγρό έδαφος σε όλες σχεδόν τις κλιματολογικές συνθήκες και φθάνει σε ύψος τα 1,5 -7 μέτρα, ανάλογα το είδος, την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Η καλλιέργεια της κάνναβης είναι μία ‘’εκ’ φύσεως’’ βιολογική καλλιέργεια.

Τα είδη της κάνναβης, αν και μοιάζουν μορφολογικά μεταξύ τους, παρουσιάζουν και σημαντικές διαφορές με κυριότερη την διαφορετική περιεκτικότητα του κάθε είδους σε ορισμένες δραστικές ουσίες, όπως είναι τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC) – η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης.

Η ινδική κάνναβη (Cannabis indica) περιέχει λίγη έως πολύ τετραϋδροκανναβινόλη, ανάλογα την ποικιλία, και χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπευτικό και ευφορικό μέσο. Από την ινδική κάνναβη παρασκευάζεται και το γνωστό χασίς καθώς και φάρμακα για ορισμένες ασθένειες, όπως γλαύκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νευρική ανορεξία, κάποιες μορφές καρκίνου, AIDS, κ.λπ. Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες.

Η ήμερη και βιομηχανικής αξίας κάνναβη (Cannabis sativa) περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για να νοιώσει κάποιος εφορία από την χρήση της θα χρειαζόταν να καπνίσει ένα τσιγάρο με ήμερη κάνναβη ίσο με το μέγεθος ενός τηλεγραφόξυλου!!!

Η ήμερη κάνναβη έχει μεγάλη οικονομική αξία και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών. Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή σχοινιών, υφασμάτων, τροφίμων και χαρτιού, αλλά και ως καύσιμη ύλη, μονωτικό, προσθετικό σε χρώματα και πλαστικά, ως δομικό υλικό, κ.λπ.

Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ και την ... Ελλάδα!!! Αν και η καλλιέργειά της επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επιτρέπει την ούτως ή άλλως νόμιμη καλλιέργειά της παρότι τα οφέλη θα ήταν σημαντικά. Ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας και βιοτεχνίας - βιομηχανίας η καλλιέργεια και η επεξεργασία της θα μπορούσαν να δώσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης με περιβαλλοντικά κριτήρια.
   
     

To θαυμαστό φυτό με τις περίπου ... 25.000 χρήσεις

Η κάνναβη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά φυτά για τον άνθρωπο από το 8000 π.Χ. μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Πατρίδα της κάνναβης θεωρείται η κεντρική Ασία απ’ όπου και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Χρησιμοποιήθηκε χιλιάδες χρόνια για διατροφή και ένδυση, ως πηγή ενέργειας αλλά και ως θεραπευτικό και ευφορικό μέσο.

Υφάσματα & υφαντά - καμβάδες - σχοινιά, νήματα & κορδόνια

Ένα από τα αρχαιότερα ευρήματα, που βρέθηκε στο Κατάλ Χουγιούκ (Μεσοποταμία) και τοποθετείται χρονικά περίπου στο 8000 π.Χ., είναι ένα κομμάτι υφάσματος από κάνναβη.
Τα περισσότερα υφάσματα και υφαντά που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο για ρούχα, λινά, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, χαλιά, τέντες, πάνες μωρών και πολλά άλλα, προέρχονταν - μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα – από κάνναβη.
Τα υψηλής ποιότητας ιρλανδικά υφάσματα και ιταλικά λινά ήταν από κάνναβη, όπως επίσης και το πρώτο Levi’s παντελόνι και τα υφάσματα τζιν. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως αλεξίπτωτα, αντίσκηνα, σάκοι, σημαίες, ρούχα, κ.ά. κατασκευαζόταν από κάνναβη.
Μέχρι το 1937 το 70-90% της παγκόσμιας παραγωγής σχοινιών, νημάτων και κορδονιών προέρχονταν από την κάνναβη. Μετά την απαγόρευσή της όλα αυτά αντικαταστάθηκαν από μη ανακυκλώσιμα πετροχημικά προϊόντα.
Όμως η κάνναβη συντέλεσε και στη διατήρηση μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πολλές μεγάλες δημιουργίες του Caravagio, του Van Gogh και άλλων ζωγράφων, αποτυπώθηκαν πάνω σε καμβάδες φτιαγμένους από κάνναβη, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να παραμένουν αναλλοίωτοι και σε άριστη κατάσταση για αιώνες.

Χαρτί

Η κάνναβη έχει πολλές ενδιαφέρουσες υποσημειώσεις στην ανθρώπινη ιστορία.
Μέχρι το 1883 το 75-90% του χαρτιού που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι προερχόταν από κάνναβη.
Η μέθοδος κατασκευής χαρτιού, και μάλιστα από κάνναβη, ήταν γνωστή στους Κινέζους τουλάχιστον από τον 1ο αιώνα π.Χ. Ο ισλαμικός πολιτισμός ανακάλυψε το χαρτί περίπου 800 χρόνια αργότερα ενώ ο δυτικής πολιτισμός το υιοθέτησε μετά από 1200 χρόνια.
Πολλά σημαντικά κείμενα που ‘’σφράγισαν’’ το νεότερο δυτικό πολιτισμό έχουν τυπωθεί σε χαρτί από κάνναβη, όπως η «Βίβλος» του Gutenberg, «Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carroll, η «Μεγάλη Χάρτα» και η «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» της Αμερικής.
Η κάνναβη δεν αποτελεί βέβαια την μοναδική εναλλακτική πηγή κατασκευής χαρτιού, προσφέρει όμως το καλύτερης ποιότητας και με την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χαρτί που κατασκευάστηκε ποτέ.

Η κατάκτηση των θαλασσών

Η κάνναβη βοήθησε και συντέλεσε – κατά μία έννοια – στην κατάκτηση των θαλασσών και στην ‘’ανακάλυψη’’ του κόσμου. Από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι το 19ο αιώνα, το 90% περίπου του εξοπλισμού των πλοίων (όπως πανιά, ξάρτια, σχοινιά, σπάγγοι, δίχτυα, ημερολόγια, χάρτες, βιβλία, σημαίες κ.ά.) κατασκευαζόταν από κάνναβη.
Μάλιστα, η σπουδαιότητα του φυτού ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο Ναπολέων εισέβαλε στη Ρωσία το 1812 με πρωταρχικό σκοπό να σταματήσει τους Ρώσους να πωλούν κάνναβη στο Βρετανικό ναυτικό.

Φώς ... από κάνναβη

Μέχρι το 1800 το σπορέλαιο από κάνναβη κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κατανάλωσης φωτιστικού λαδιού. Με τη διάδοση του λαδιού φάλαινας η χρήση του σπορέλαιου κάνναβης για φωτισμό περιορίστηκε. Μετά το 1870 περίπου και τα δύο φωτιστικά λάδια αντικαταστάθηκαν σταδιακά από προϊόντα πετρελαίου.

Χρώματα & βαφές

Γιά χιλιάδες χρόνια, όλα σχεδόν τα χρώματα και τα βερνίκια περιείχαν σπορέλαιο κάνναβης. Από το 1937 και μετά όλες σχεδόν οι βαφές φυσικής προέλευσης αντικαταστάθηκαν από πετροχημικά προϊόντα.
Τέλος, έχει πολλές εφαρμογές ως κατασκευαστικό υλικό αλλά και ‘’ενεργειακές’’ δυνατότητες.
 

Κάνναβη: Από την ευλογία στην καταδίκη

Η απαγόρευση της κάνναβης άρχισε στις ΗΠΑ, και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, τον μύθο ότι η κάνναβη είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτά στον κόσμο το δημιούργησαν και τον συντήρησαν τα μεγάλα βιομηχανικά συμφέροντα.
Όταν, στη δεκαετία του ’30, οι νέες τεχνικές θερισμού και επεξεργασίας της κάνναβης έγιναν διαθέσιμες και οικονομικά ανεκτές, ο δρόμος για την μαζική πλέον παραγωγή κάνναβης άρχισε να ανοίγει. Η κάνναβη φαινόταν ότι θα κυριαρχούσε στην παγκόσμια αγορά και οι απίστευτες δυνατότητες εκμετάλλευσης που παρουσίαζε θα προκαλούσαν ‘’εκρηκτικές’’ συνέπειες σ’ ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Εκτός από την κατασκευή χαρτιού, οι δυνατές φυσικές ίνες του φυτού ήταν εξίσου ιδανικές για την παραγωγή υφασμάτων, πλαστικών ακόμα και εκρηκτικών. Ήδη είχε κατασκευαστεί το πρώτο «οργανικό» αυτοκίνητο (από ένα συνδυασμό κάνναβης και άλλων ετήσιων φυτών) από τον Henry Ford, το οποίο μάλιστα ‘’έκαιγε’’ κάνναβη.
Η κάνναβη αποτελούσε πλέον μία μεγάλη απειλή. Οι μεγάλες χαρτοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες πετροχημικών θα έχαναν δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην δαιμονοποίηση και εν συνεχεία απαγόρευση του φυτού πρωτοστάτησαν ο μεγιστάνας των media και χαρτοβιομήχανος Randolph Hearst, ο οποίος χρησιμοποίησε την τεράστια αλυσίδα εφημερίδων του προκειμένου να εξαπλώσει την προπαγάνδα κατά της κάνναβης (σημ.: ο Hearst αποτέλεσε θέμα της ταινίας του Orson Welles «Πολίτης Κέιν»), και ο μεγαλοβιομήχανος πετροχημικών DuPont.
Ο DuPont μόλις τότε πατένταρε το νάυλον, όπως και μεθόδους για να παρασκευάζει πλαστικά από πετρέλαιο και κάρβουνο (άνθρακας), καθώς και μία υψηλά μολυσματική τεχνική για να παράγει χαρτί από ξυλοπολτό.
Οι εφημερίδες του Hearst κατάφεραν να κατασκευάσουν μία νέα απειλή για την Αμερική και οργάνωσαν μία μεγάλη καμπάνια προκειμένου η κάνναβη να γίνει παράνομη. Συνδέοντας την κάνναβη με το έγκλημα και με τη χρήση υστερικών επικεφαλίδων στα πρωτοσέλιδά του, επηρέασε την κοινή γνώμη.
Κατά τη διάρκεια του ’30, τα ταμπλόιντ του Hearst αναφέρονταν συνεχώς σε πολύκροτες ιστορίες για νέγρους, οι οποίοι υπό την επήρεια της μαριχουάνας (σημ.: όρος που διαδόθηκε από τις εφημερίδες του Hearst και χρησιμοποιήθηκε για εκφοβισμό και αποπροσανατολισμό) βίαζαν λευκές γυναίκες και έπαιζαν ένα είδος «σατανικής, βουντού μουσικής», που σήμερα είναι γνωστή απλά ως τζαζ.

Έτσι, το 1937 η κάνναβη έγινε παράνομη στις ΗΠΑ ... και σε όλο σχεδόν τον κόσμο!!!


Πηγή:   http://www.cannabisinathens.com/history_gr.htm
Καταγράφηκε
Μία από εδώ            μία από εκεί.

Θεόφιλε πάμε ouagadougou!!!!!

Ευγενία Σ.

 • Θάμνος
 • ****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Μηνύματα: 302
 • Έτος: 2012
 • Τμήμα: ΕΦΠ
 • Si quieres ser gusano,no grites quando te aplasten
Απ: Ινδική Κάνναβη-Τα λίγα πράγματα που ξέρουμε γι' αυτήν
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 31, 2013, 22:32:13 μμ »

Φέτος ξεκίνησε και η νόμιμη(για βιομηχανική χρήση) καλλιέργεια στη χώρα μας!  ;)
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23355&subid=2&pubid=63791516
Καταγράφηκε
Είναι τρέλα να μισείς όλα τα τριαντάφυλλα επειδή κάποτε τσιμπήθηκες από ένα αγκάθι ...