Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Όνομα χρήστη: Κωδικός:

Αποστολέας Θέμα: σιταρι  (Αναγνώστηκε 1867 φορές)

sabo

  • Σπόρος
  • *
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 11
  • Τμήμα: επισκέπτης
  • Φυτικάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε!!
σιταρι
« στις: Απρίλιος 03, 2011, 12:39:04 μμ »

γεια σας
θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις σαν γεωργος και ειδικα για το σταρι.
θα μου πειτε και γιατι δεν κανεις στους ντοπιους γεωπονους, επειδη ολοι εχουν μαγαζια (αν και αμφιβαλλω αν ειναι γεωπονοι , προφανως καποιο τει της πλακας εχουν τελειωσει)
λοιπον εχω καποια χωραφια τα οποια σπερνω με σταρι σκληρο για τεταρτη χρονια, τα οποια εκτος της πρωτης χρονιας που ειχαν παραγωγη μεγαλη και καλη τιμη τις υπολοιπες χρονιες ειμαι στο μια η αλλη, απλως τα σπερνω για να μην μενουν ακαλλιεργειτα.
οι ντοπιοι παλιοι γεωργοι λενε οτι το σταρι την πρωτη χρονια αντε και την δευτερη εχει παραγωγη μετα πρεπει να αλλαξης καλλιεργεια , ισχυει αυτο? η με την καταλληλη λιπανση
μπορουμε να εχουμε συνεχομενες καλες παραγωγες (πχ οπατερας μου 30 χρονια βαμβακι ,πολυ καλες παραγωγες)
φετος ειχαμε παρα πολες βροχες και τα σταρια εχουν μισοπνιγει οποτε θελω να εφαρμοσω καποια λιπανση μιας και απ οτι λενε θα εχει καποια τιμη.
βασικη λιπανση οταν τα εσπειρα δεν τους εχω κανει.
τωρα οι γεωπονοι λενε για λιπανση η νιτρο 25 με 30 κιλα το στρεμμα η νιτροθεικη 25 κιλα το στρεμμα καλυτερη λενε επειδη θα το παρει σιγα σιγα και οχι οπως το νιτρο που ειναι μια και εξω και καποιοι προτεινουν την ουρια 15 κιλα το στρεμμα την οποια ειχα δει στα βαμβακια του πατερα μου και ειχα παθει πλακα κανει ομως για σταρι?
οπως καταλαβαινετε ειναι αναλογα τι πουλαει ο καθενας και καταλαβαινω και αγνοια , οι ντοπιοι ψωνιζουν αναλογα την σχεση που εχουν με καποιον (πιστωση) οτι τους πει αυτος.
αν υπαρχει καποια συμβουλη ευπροσδεκτη
επισης αν υπαρχει καποιο βιβλιο για καλλιεργεια σταριου.
ευχαριστω
Καταγράφηκε

MARIAGP

  • Σπόρος
  • *
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 24
  • Τμήμα: 00
  • Φυτικάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε!!
Απ: σιταρι
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 04, 2011, 00:12:27 πμ »

Δεν είμαι γεωπόνος όμως είμαι καταναλώτρια παράγωγων του σίτου και τα παραπάνω που γράφτηκαν με προβλημάτισαν.
'Αν κατάλαβα καλά σε ενα φτωχό (από τις συνεχόμενες καλλιέργεις σίτου) έδαφος ,σκέπτεσαι να προσθέσεις λιπάσματα για να έχεις   επόμενες καλές παραγωγές.
Αν αυτό γίνει, τότε το προιόν θα είναι κατά τη γνώμη μου χαμηλής ποιότητας-διατροφικής αξίας.

Οι ντόπιοι παλιοί γεωργοί καλά τα λένε, είναι σοφοί.

Διάβασα στο διαδίκτιο αποσπάσματα από ένα βιβλίο με τίτλο ΄΄ Τα μυστικά του εδάφους΄΄  έχει σχέση με τα παραπάνω.

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις χούμο για να εμπλουτίσεις το χώμα και να έχεις καλύτερα ποιοτικά προιόντα.

Ένας παραγωγός ριζιού στη βόρεια Ελλάδα, ότι μένει από τα φυτά του ριζιού μετά τη συγκομιδή τα ψιλοκόβει με ειδικό μηχάνημα τα ανακατεύει με χώμα και τα ρίχνει στο χωράφι. Αυτός χρησιμοποιεί σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρησης.

Ένας θείος μου στη Μεσσηνία έχει αμπέλια κρασιού.Ότι μένει από τα σταφύλια τα κάνει κομπόστ και τα ρίχνει κι αυτός στο χωράφι.

Ελπίζω  αποκτώντας τις κατάλληλες γνώσεις να παράγεις προιόντα  ποιοτικά- μεγάλης διατροφικής αξίας για εμάς τους καταναλωτές.

αυτά από μια προβληματισμένη καταναλώτρια,

τα υπόλοιπα από τους γεωπόνους.

Καταγράφηκε

theoaua

  • Απόφοιτος
  • Βλαστάρι
  • *
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 149
  • Τμήμα: ΕΦΠ
Απ: σιταρι
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 04, 2011, 15:02:15 μμ »

Το θέμα της εναλλαγής των καλλιεργιών (αμειψισπορά) έχει να κάνει με θέματα αντιμετώπισης ασθενειών, εξάντλησης του εδάφους κλπ. Αν θες να έχεις παραγωγή πρέπει να εφαρμόσεις ένα ορθολογικό σύστημα λίπανσης της καλλιέργειας, αλλιώς παραγωγή δε θα έχεις.
Καταγράφηκε

MARIAGP

  • Σπόρος
  • *
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 24
  • Τμήμα: 00
  • Φυτικάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε!!
Απ: σιταρι
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 09, 2011, 00:36:39 πμ »

Ρώτησες για βιβλίο σχετικό με την καλλιέργεια σιταριού.

 Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα (ίσως να την έχεις βρεί και εσύ),
 την ιστοσελίδα  ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ:σπορά και καλλιέργεια σιταριού.
Γράφει και για τη λίπανση  που σε απασχολεί.
Καταγράφηκε

apostolos

  • Σπόρος
  • *
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 41
Απ: σιταρι
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 09, 2011, 20:36:33 μμ »

Ο καραμανος στο βιβλιο "τα σιτηρα των ευκρατων κλιματων" γράφει ότι εαν η περιοχή είναι ημίξηρη το σιτάρι εναλλάσεται με αγρανάπαυση.Σε άλλες περιπτώσεις καλή είναι η εναλλαγή με σανοδοτικό ψυχανθές πχ βίκος (μαλλον το καλύτερο), αραβόσιτος,σουσάμι,κολοκυνθοειδή.Δεν κάνει σόργο,οσπρια,κριθάρι.
Γενικά τα σκαλιστικά είναι καλά γιατί το χωράφι καθαρίζεται από τα ζιζάνια.
Καταγράφηκε

sabo

  • Σπόρος
  • *
  • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
  • Μηνύματα: 11
  • Τμήμα: επισκέπτης
  • Φυτικάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε!!
Απ: σιταρι
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 11, 2011, 22:23:33 μμ »

ευχαριστω παιδια για τις απαντησεις
προς MARIAGP

το μονο που δεν θα επρεπε να σε απασχολει ειναι η λιπανση του ελληνικου σιταριου , που σαν εξαιρετικης ποιοτητας συγκεντρωνεται σε εξευτελιστικες τιμες απο 10 εμπορους και το αγοραζει ενας μεγαλεμπορος ιταλος για το υψηλης ποιοτητας σιμιγδαλι του .
και τι τρωμε εμεις οι ελληνες?
ουκρανικα σκυβαλλα που λεμε στο χωριο μου , σιταρι που κανενας δεν θα ηθελε να ταισει τις κοτες του
και γιατι το φαιρνουμε στην ελλαδα την στιγμη που ειναι διπλα μας τζαμπα το δικο μας και εξαιρετικης ποιοτητας μαλιστα?
ποιος θα το βρει? κουιζ
μαγικη λεξη αρχιζει απο τσερνο και τελειωνει σε μπιλ , βοηθεια μας.
τα σιτε δεν το ηξερα ευχαριστω
επισης ειδα εκει απολυμανση σπορων σιταριου , παιδια τα δηλητηρια που ριχνουν στα σιλο ειναι απιστευτα.
το οικολογικο που εκαναν παπουδες και πατερας στο σταρι που κρατουσαμε για φαγητο και σπορα ηταν φυλλα συκιας μεσα στα τσουβαλια , το καλυτερο.
apostolos  η αγραναπαυση κοστιζει οπως και το να το σπειρεις βικο τι να τον κανω να τον φαω? ολα αυτα εχουν εξοδα , δεν συμφερει να καλλιεργεις πια .
αυτη την στιγμη ειμαι μια η αλλη.
ευχαριστω.
Καταγράφηκε