Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Όνομα χρήστη: Κωδικός:

Αποστολέας Θέμα: Βόριο: τι γνωρίζουμε σήμερα για το ρόλο του στην ανάπτυξη των φυτών  (Αναγνώστηκε 8944 φορές)

elenol

 • μπλε σκούπα
 • Γενικός συντονιστής
 • Άλσος
 • *****
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 888
 • White Dwarf: Dead Star Shining

Βόριο : σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για το ρόλο του στην ανάπτυξη των φυτών
   


        Ανάμεσα στα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, το βόριο είναι πολύ σημαντικό διότι ελλείψεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά έλλειψης βορίου στις καλλιέργειες είναι η επίδραση του στους ιστούς και τα όργανα αναπαραγωγής που τις περισσότερες φορές αποτελούν και το συγκομιζόμενο μέρος της καλλιέργειας.
   Σήμερα οι ερευνητές έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην κατανόηση της επίδρασης του βορίου στην βιολογία και βρίσκουν πιο ολοκληρωμένες λύσεις στο πρόβλημα.
   Η σημασία του βορίου στην ανάπτυξη των φυτών αναγνωρίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '20. Το βορικό οξύ ήταν το πρώτο προϊόν που χρησιμοποιήθηκε για διαφυλλικές εφαρμογές τη δεκαετία του '30, το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα άλας νατρίου τη δεκαετία του '50, με μορφή το ίδιο αποτελεσματική που όμως διαλυόταν καλύτερα στο νερό. Διάφορες μορφές χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 80 που εμφανίστηκε το βόριο σε υγρή μορφή.
   Ο ρόλος του βορίου στην ανάπτυξη των φυτών είναι ο κύριος στόχος των ερευνητών, που σήμερα είναι σε θέση να εξηγήσουν το ρόλο για τον οποίο η ανάπτυξη των φυτών επηρεάζεται τόσο έντονα από την έλλειψη του. Η εξήγηση της αιτίας αυτής θα βοηθήσει σημαντικά την παραγωγή των κατάλληλων λιπασμάτων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
   Το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι το βόριο έχει πρωταρχική σημασία στο σχηματισμό του κυτταρικού τοιχώματος και είναι απαραίτητο για να αποκτήσει το κυτταρικό τοίχωμα την χημική και φυσική δομή που θα επιτρέπουν την ανάπτυξή του. Η απουσία επαρκών ποσοτήτων βορίου σημαίνει ότι το κυτταρικό τοίχωμα γίνεται πορώδες και οι βιοχημικές τους λειτουργίες διακόπτονται, ενώ επίσης γίνεται άκαμπτο πράγμα που εμποδίζει ανάπτυξη του κυττάρου, την βάση δηλαδή της ανάπτυξης.
   Ο δεύτερος λόγος εξαιτίας του οποίου η έλλειψη βορίου επιδρά στην ανάπτυξη είναι γιατί το στοιχείο αυτό είναι πολύ δυσκίνητο μέσα στο φυτό. Στην πλειοψηφία των φυτών μετακινείται περιορισμένα σχεδόν από κύτταρο σε κύτταρο, με αποτέλεσμα να πρέπει να παρέχουμε βόριο συνεχώς στο φυτό.
   Το βόριο είναι απαραίτητο σε όλες τις διαδικασίες ανάπτυξης των φυτών: βλαστοί, μεριστόματα κ.λπ. Και επίσης σημαντικό είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σωλήνα του γυρεόκοκκου κατά την γονιμοποίηση. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν τις πρώτες μετρήσεις της προσρόφησης του βορίου που υπάρχει στο έδαφος από το ριζικό σύστημα και έδωσαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Με απλά λόγια, όταν η περιεκτικότητα του εδάφους σε βόριο είναι επαρκής έως τοξική, το βόριο εισέρχεται στο ριζικό σύστημα μαζί με το νερό, με διάχυση. Όταν όμως οι ποσότητες βορίου είναι περιορισμένες πιστεύεται ότι τα φυτά αναπτύσσουν άλλο μηχανισμό απορρόφησης του βορίου. Αυτό όμως απαιτεί κατανάλωση ενέργειας, και συνεπώς μείωση της φωτοσύνθεσης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η χρήση αυτού του μηχανισμού και ως επακόλουθο η απορρόφηση του βορίου. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία επηρεάζεται από χαμηλές θερμοκρασίες στο έδαφος.
   Όταν το βόριο  εισέλθει στο φυτό, η κίνησή του εξαρτάται από το είδος του φυτού. Έτσι σε πολλά είδη η μετακίνηση από ιστό σε ιστό γίνεται με δυσκολία και η μοναδική πηγή βορίου είναι η άμεση απορρόφηση είτε από το έδαφος είτε από διαφυλλικό ψεκασμό. Αντίθετα συμβαίνει στα είδη που το βόριο είναι υψηλής κινητικότητας και μετακινείται από τις ρίζες στους βλαστούς ταχύτατα. Ο κύριος μηχανισμός της μετακίνησης του βορίου μέσα στο φυτό είναι η παρουσία σακχάρων αλκοολών (πολυόλες) στη ροή της μεταφοράς. Συνεπώς τα είδη που παράγουν πολυόλες είναι πιο ευαίσθητα στην τοξικότητα βορίου από τα υπόλοιπα.
   Η έλλειψη βορίου, παρόλα αυτά, είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ότι πιστεύεται. Αυτό οφείλεται από τη μία μεριά στην ευκολία που παρουσιάζεται, ενώ από την άλλη στην ευκολία που επιλύεται με προσθήκη λιπασμάτων. Συνεπώς η έλλειψη είναι παροδική και ανιχνεύεται δύσκολα.
   Ο ρόλος του βορίου στην άνθιση και η συγκεκριμένη ζήτηση για το σχηματισμό του σωλήνα του γυρεόκοκου συνεπάγεται πρόσκαιρη εμφάνιση έλλειψης βορίου αυτή την περίοδο, η οποία όμως είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή και για αυτό χρειάζεται συνεχή τροφοδοσία με λίπανση.
   Η περιοδική εμφάνιση έλλειψης βορίου σημαίνει ότι υπάρχουν περίοδοι όπου είναι πιο πιθανή η εμφάνιση έλλειψης όπως περίοδοι ξηρασίας, υπερβολικού κρύου ή υγρασίας, όπου η μετακίνηση του στοιχείου προς το άνθος είναι πιο δύσκολη.
   Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων υπάρχουν στο εμπόριο πολλές μορφές διαφυλλικών λιπασμάτων βορίου, τις περισσότερες φορές ενισχυμένες και με άλλα συστατικά όπως αμινοξέα ή επιφανειοδραστικές ουσίες, ουρία κλπ. που επηρεάζονται σημαντικά από το pH του νερού. Στα περισσότερα σκευάσματα βορίου το στοιχείο μπορεί να περάσει εύκολα μέσα από τους ιστούς, ανεξάρτητα από τη μορφή του σκευάσματος. Κυρίως όμως πρόκειται για διαφυλλικά λιπάσματα με βάση το βορικό οξύ, ενώσεις βορίου με νάτριο ή κάποιο συνδυασμό των δύο. Με τη διάλυση των ενώσεων αυτών στο νερό το βόριο συναντάται σαν μόριο βορικού οξέος ή σαν ανιόν βορίου. Η σχέση μεταξύ τους είναι αντιστρόφως ανάλογη. Όταν το ένα αυξάνεται, το άλλο μειώνεται και οι περιεκτικότητες και των δύο εξαρτώνται από το pH. Σε υψηλές τιμές επικρατεί το ανιόν, ενώ σε χαμηλές το μόριο βορικού οξέος. Αυτό σημαίνει ότι η ενδεδειγμένη μορφή βορίου που βρίσκεται στο διάλυμα ψεκασμού εξαρτάται από το νερό της άρδευσης και όχι από την αρχική μορφή του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος.


Έλλειψη, τοξικότητα & σχέσεις με τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία.

Έλλειψη βορίου
   Συμπτώματα έλλειψης βορίου: σε γενικές γραμμές μπορούμε να τα περιγράψουμε ως ασυνήθιστη επιμήκυνση ή καθυστέρηση ανάπτυξης των σημείων αναπαραγωγής ή της κορυφής. Τα φύλλα χάνουν τη φόρμα τους, ζαρώνουν γίνονται πιο παχιά και πιο σκούρα. Τα φύλλα και οι βλαστοί γίνονται εύθραυστοι εξαιτίας του κακοσχηματισμένου κυτταρικού τοιχώματος. Στα μονοκοτυλήδονα τα φύλλα περιστρέφονται σπειροειδώς ή κυρτώνουν. Στα δικοτυλήδονα η άκρη του φύλλου ή είναι κακοσχηματισμένη ή δεν σχηματίζεται καθόλου. Τα δικοτυλήδονα χρειάζονται 3-4 φορές περισσότερο βόριο από τα μονοκοτυλήδονα. Οι ελλείψεις βορίου είναι πολύ συνηθισμένες σε όλο τον κόσμο, κυρίως όμως σε εδάφη ηφαιστειακής προέλευσης, όξινα ή αλκαλικά.

Τοξικότητα βορίου
   Μπορεί να εμφανιστεί όταν οι ποσότητες είναι 5-10 φορές υψηλότερες από τις ενδεικνυόμενες. Υπάρχουν βέβαια καλλιέργειες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο βόριο. Ο καλύτερος τρόπος να αποφεύγεται η τοξικότητα του βορίου είναι ο έλεγχος του νερού άρδευσης.

Η σχέση του βορίου με τα υπόλοιπα θρεπτικά στο έδαφος και το φυτό    
        Το ασβέστιο και το βόριο θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία για κανονική ανάπτυξη του φυτού. Τα φυτά δεν μπορούν να μεταβολίσουν ικανοποιητικά το ασβέστιο, όταν το βόριο είναι σε επίπεδα χαμηλότερα του κανονικού, και αντίστροφα. Παρεμπόδιση της προσρόφησης βορίου από το ασβέστιο εμφανίζεται σε εδάφη με υψηλό pH.
   Χαμηλά επίπεδα αζώτου ή και καλίου είναι πιθανόν να μειώσουν τη διαθεσιμότητα του βορίου στα φυτά. Όταν αυξάνεται το άζωτο ή και το κάλιο μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου και κατά συνέπεια ο λόγος Ca:B στο φυτό.
   Τα περισσότερα καλλιεργούμενα φυτά χρειάζονται 200-300g/στρέμμα βόριο σε στοιχειακή μορφή. Οι καλλιέργειες με υψηλές απαιτήσεις σε βόριο είναι τα λάχανα, τα κουνουπίδια, το σπαράγγι, το αμπέλι. Το καρπούζι και τα υπόλοιπα κολοκυθινθοειδή παρουσιάζουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να απαιτούν υψηλές ποσότητες ασβεστίου και αντίστοιχες βορίου.Πηγή: εφημερίδα «Το Κύτταρο», τεύχος 9, τριμηνιαία ενημερωτική έκδοση Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2007
e-mail: kyttaro@ier.fothnet.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 24, 2008, 17:32:52 μμ από elenol »
Καταγράφηκε

Florencia

 • The Ultimate Spammer
 • Απόφοιτος
 • Αμαζόνιος
 • *
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 2.569
 • Έτος: 2000
 • Τμήμα: Φ.Π.
 • Μη μου κολλάτε εμένα γιατί δέρνω άμα λάχει.
  • ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ

Τέλειο το αρθράκι.
Παιδιά διαβάστε το γιατί το βόριο αρέσει πολύ στο Βέμμο και το βάζει συχνά.
Καταγράφηκε
Μία από εδώ            μία από εκεί.

Θεόφιλε πάμε ouagadougou!!!!!

Natasa

 • Απόφοιτος
 • Άλσος
 • *
 • Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος
 • Φύλο: Γυναίκα
 • Μηνύματα: 777
 • I like it....!

Ναι παιδιά, έχει δίκιο η Flor !  :guns: Ο πέφτει το θεματάκι από τον Βέμμο...πχ Τροφοπενία Βορίου σε αχλαδιά  ;)
Καλό όντως....διαβάζει το αδέρφι βλέπω!!!
Καταγράφηκε
Ν.Ν.